Zgodnie z tradycją, podczas przyjęć i imprez rodzinnych, na naszych stołach często można odnaleźć wódkę. Warto jednak wyjść poza schemat! Rosnącą popularnością cieszy się nalewka pigwowa, która pomimo swojej wysokiej mocy, jest słodka w smaku i wysoce pijalna. Z czym podawać ten alkohol? Jak przyrządzić go w domu?
Pigwówka na spirytusie – co to za trunek?
Jest to nalewka, zwana także wódką smakową lub gatunkową, którą wytwarza się z owoców pigwy lub pigwowca, która butelkowana jest najczęściej w mocy 40-45% zawartości alkoholu, choć spotkać można także pozycje poniżej 40%. Trunek ten jest słodki, przyjemny w smaku. Na pewno zasmakuje on również osobom, które nie lubią smaku wysokoprocentowych napojów.
Choć nie jest to zbyt popularny alkohol, jego propozycje znajdziemy w sklepach z większym i zróżnicowanym asortymentem, a jeśli mamy trochę czasu i chęci, inną opcją jest własnoręcznie zrobiona pigwówka. Przepis na ten trunek jest bowiem nieskomplikowany – będziemy potrzebować jedynie owoców, cukru, spirytusu i wódki.
Nalewka z pigwowca — przepis
-Najpierw należy umyć 2 kg owoców pigwowca i zetrzeć je razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami. Następnie kolejno przekładamy składniki do słoika i zasypujemy kilogramem cukru. Tak przygotowany produkt odstawiamy na 4-5 dni, jednak co jakiś czas dobrze jest kołysać naczyniem, aby cukier szybciej się rozpuścił. Gdy to już się stanie, do słoika wlewamy 2 szklanki spirytusu, ponownie zamykamy i odstawiamy na miesiąc. Właśnie tak powstaje pigwówka — tłumaczy ekspert ze sklepu Krest.
Po tym czasie odcedzamy powstały nalew i mieszamy go z dwoma szklankami wódki. Słój należy po raz ostatni odstawić na około osiem tygodni, po których nasza nalewka może być już przez nas smakowana. Jeśli nie chcemy oczyszczać owoców, powstanie pigwówka z pestkami, która będzie się bardzo ciekawie prezentować.
Jak podawać pigwówkę?
Bez przeszkód możemy pić ją bez żadnych dodatków, w dużej mierze dzięki jej przyjemnemu i słodkiemu smakowi. Należy wlewać ją do niewielkich kieliszków do wódki, uprzednio delikatnie ją schłodziwszy. Pigwówka świetnie sprawdza się też w drinkach – możemy śmiało dodać do niej lód, plasterki cytryny, owocowe soki, a także zastąpić nią czystą wódkę w przeróżnych koktajlach.
Innym interesującym pomysłem na picie tej nalewki jest dodanie do niej miodu, cynamonu lub innych korzennych przypraw i stworzenie zimowego napoju – miejmy jednak na uwadze, że pigwówka z miodem będzie naprawdę słodka! Alkoholowe koktajle z tą wódką smakową najlepiej jest podawać w szklankach do long drinków lub innym wysokim szkle.
Z czym jeszcze możemy połączyć tę słodką nalewkę?
W okresie jesienno-zimowym pijemy duże ilości gorącej herbaty, a pigwówka będzie do niej doskonałym dodatkiem. Dzięki niej nasz napar będzie jeszcze bardziej rozgrzewający, a my będziemy mogli zrezygnować z cukru czy miodu.
Trunek nadaje się nie tylko do łączenia z innymi napojami, ale też sprawdza się świetnie jako alkohol towarzyszący do posiłków. Jedną z możliwości jest picie pigwówki do słodkości, szczególnie tych aromatycznych i korzennych jak na przykład pierniki oraz świątecznych wypieków. Interesującą opcją będzie też podanie pigwówki do takich posiłków, jak ryby i mięsa. To dość nieoczywiste połączenie, które może zaskoczyć nas bardzo pozytywnie!