Kawa mielona czy kawa ziarnista

Amatorzy kawy uwielbiają spożywać ten trunek zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami. Sięgają także po takie rodzaje, odmiany i formy, jakie najbardziej im odpowiadają. Podstawowy podział przebiega między kawami typu instant, które mają swoich oddanych fanów w naszym kraju, a kawami typu sypanego. Wśród amatorów tego drugiego typu, wyróżnić można osoby sięgające po kawy mielone oraz po kawy ziarniste. Oba rozwiązania mają swoje ewidentne zalety, które warto wziąć pod uwagę w trakcie zakupów. Poniżej przyglądamy się temu tematowi z bliska oraz podpowiadamy – kiedy i dlaczego warto wybierać kawę mieloną lub ziarnistą oraz jakich korzyści z tego wyboru możesz się spodziewać.

Kawa ziarnista – dla kogo? 

Kawa ziarnista ma formę palonych ziaren. Poszczególne składające się na nią ziarenka mogą różnić się kształtem, wielkością, powierzchnią, a także innymi ważnymi cechami. Im będą ładniejsze, bardziej zwarte oraz „dorodne”, tym lepszej jakości trunku możesz się po nich spodziewać. Najlepszy smak oferują kawy premium, uwalniające intensywny i zadowalający aromat. 

Kawa ziarnista jest wybierana przede wszystkim przez osoby preferujące picie trunku o orzeźwiającym i świeżym aromacie. Kawy ziarniste często posiadają intensywne nuty smakowe, związane bezpośrednio z miejscem pochodzenia lub sposobem uprawy. Mogą być to posmaki czekoladowe, gorzkie, ziemiste. Ponadto kawa ziarnista dłużej zachowuje swój oryginalny intensywny smak – nawet kilka tygodni po otwarciu wciąż będzie zachwycać intensywnością oferowanych doznań. 

Kawa ziarnista jest trudniejsza w przygotowaniu niż kawa mielona. Dlatego powinni zamawiać ją wyłącznie odbiorcy posiadający ekspresy kawowe dedykowane do ziaren. W innym wypadku konieczne będzie dokupienie młynka do mielenia ziaren. Największą popularnością cieszy się kawa ziarnista świeżo palona pochodząca z Brazylii, Etiopii, Kolumbii oraz Indii. 

Kawa mielona – najczęstszy wybór kawowych smakoszy 

Kawa mielona jest wybierana w naszym kraju najczęściej. Oczywiście, wynika to z naszych przyzwyczajeń związanych z przyrządzaniem tego trunku. Wiele osób korzysta w tym celu z kawiarek, ekspresów przelewowych, lub decydują się na klasyczne rozwiązania (tak zwane zalewajki). Dostępne są setki odmian i rodzajów kawy mielonej, różniące się kompozycją smakową, pochodzeniem, sposobem wytwarzania oraz licznymi innymi cechami. 

Podstawowy podział obejmuje kawy arabica, robusta, liberika oraz ich mieszanki. Różnią się tonacjami smakowymi oraz intensywnością oddziaływania. Choć arabica uchodzi za bardziej popularną, to jednak warto samodzielnie przetestować przynajmniej kilka odmian i mieszanek. Dopiero w ten sposób dostrzeżesz subtelne różnice składające się na aromat danej kawy. 

Dużą zaletą kawy mielonej jest jej większa użyteczność i praktyczne zastosowanie. Pozwala na szybsze przygotowanie trunku, którego intensywność nie będzie ustępować kawom parzonym ze świeżych palonych nasion. Ponadto masz możliwość samodzielnego mieszania różnych kaw mielonych, degustowania ich połączeń oraz poszukiwania kompozycji maksymalnie odpowiadającej Twojemu podniebieniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here