Suszenie potraw: sposób na konserwację i zdrową przekąskę

0
133

Każdy z nas lubi co jakiś czas przekąsić coś smacznego i słodkiego. Niestety, większość produktów dostępnych w sklepach daleka jest od bycia zdrowymi dla naszych organizmów. Dlatego idealnym pomysłem może być wybór domowych przekąsek, między innymi takich jak suszone owoce i warzywa. Poznajmy bliżej zalety takiego sposobu konserwacji.

Suszone owoce i warzywa jako przekąska

Podjadanie drobnych słodyczy podczas oglądania telewizji to jedno z najczęstszych zjawisk w naszych domach. Dzieci chętnie zabierają ze sobą takie przekąski do szkoły czy na spacer, a dorośli do pracy. Nikt z nas nie wzgardzi też cukierkiem czy ciasteczkiem podczas spotkania z rodziną i przyjaciółmi: czy to podczas niedzielnego obiadu, czy wieczornego przyjęcia.

Jednak ciastka, czekoladki i cukierki nie należą do najzdrowszych przekąsek. Dlatego warto zastąpić je tym, co będzie zarówno smaczne, jak i zdrowe, czyli suszonymi owocami i warzywami. Sprawdzą się idealnie w każdej z podanych sytuacji, ale można je zastosować także w innych momentach. Przykładowo, suszone owoce dodane do jogurtu mogą zastąpić klasyczne drugie śniadanie, a ugotowany z suszu kompot to jedno z najbardziej tradycyjnych bożonarodzeniowych dań. Czy nie byłoby miło częściej poczuć jego aromat?

Źródło witamin i minerałów

Owoce i warzywa posiadają niezliczoną ilość zalet zdrowotnych. Pozwalają na wzbogacenie całego organizmu w niezbędne dla niego składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Ich zjadanie jest zatem nie tylko przyjemne, ale także zdrowe i niezwykle ważne dla naszego organizmu.

Niestety, owoce i warzywa szybko znikają z naszych stołów, gdy kończy się na nie sezon. Suszenie jest świetnym pomysłem na zachowanie ich dobroczynnego działania na dłużej, w szczególności na dni, kiedy świeże produkty nie będą już dostępne. W procesie suszenia praktycznie nie zostają usunięte żadne składniki odżywcze, dlatego jest to jeden z najbardziej atrakcyjnych sposobów na konserwowanie żywności bez utraty cennych związków.

Najzdrowsza konserwacja

Konserwowanie żywności często wymaga od nas wielu zabiegów, czasu albo kupna rzeczy pakowanych, które zostały przygotowane z wykorzystaniem niezdrowych związków chemicznych. Alternatywą dla tych sposobów może być suszenie – nie tylko pozwala ono na zachowanie składników odżywczych, ale także gwarantuje optymalne przygotowanie potraw, które umożliwi ich długie przechowanie. Dzięki suszeniu nie jest wymagane także wykorzystanie żadnych związków konserwujących: ani cukru, ani soli, ani środków chemicznych.

Czy jest możliwe szybkie suszenie?

Wiedząc, ile zalet ma suszenie potraw, można zadać sobie już tylko jedno pytanie: jak zrobić to szybko i efektywnie? Tradycyjne sposoby przygotowania suszu nie należą niestety do najszybszych i wymagają sporej ilości miejsca. Z pomocą przychodzą jednak dehydratory ze sklepu Ronic, które zapewniają możliwość kontroli temperatury i ułożenia w nich wielu warzyw i owoców na kilku płaszczyznach. Dzięki optymalnym warunkom temperatury i za sprawą wydajnej wentylacji cały proces przygotowania jest szybki i efektywny, a uzyskane owoce, warzywa czy grzyby na pewno są idealnie przygotowane i smakowite.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here