Patelnia wok – na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

0
3010

Kuchnia azjatycka cieszy się ogromną popularnością, dlatego raczej nie powinno nikogo dziwić zainteresowanie wokami. Charakterystyczna patelnia z Chin ułatwia przyrządzanie dań na niewielkiej ilości tłuszczu, a dzięki zaokrąglonemu kształtowi ciepło rozchodzi się równomiernie. Można na niej smażyć, dusić, a nawet gotować na parze. Dowiedz się, jak wybrać idealny wok.

Materiał – stal czy żeliwo?

Poszukiwania patelni do dań azjatyckich warto rozpocząć od zapoznania się z dostępnymi materiałami. Zdecydowanie najczęściej na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/patelnia-wok/ można obecnie spotkać się z wokami wykonanymi ze stali węglowej, która umożliwia szybkie nagrzanie się naczynia i utrzymanie wysokiej temperatury. Jest to bardzo istotne w przypadku niektórych dań, które wymagają krótkiego smażenia właśnie w wysokich temperaturach.

Bardzo praktycznym rozwiązaniem może okazać się patelnia wok ze stali nierdzewnej. Takie modele można przeważnie bez obaw włożyć do zmywarki, co może być ważne dla osób nieprzepadających za myciem naczyń w zlewie. Z kolei woki żeliwne są dość ciężkie i potrzebują więcej czasu do nagrzania się niż stal. Ich zaletą jest jednak to, że mogą przez długi czas utrzymać ciepło, są wyjątkowo wytrzymałe i nie przywierają.

Rodzaj kuchenki

Przed zakupem patelni typu wok należy także upewnić się, czy wybrany model może być używany na kuchence znajdującej się w domu. Naczynia żeliwne są dość często przeznaczone jedynie do kuchenek gazowych, choć coraz częściej można spotkać także produkty do nowoczesnych modeli indukcyjnych i elektrycznych. Co ciekawe, niektóre woki wykonane z żeliwa można używać nawet w piekarniku.

W przypadku kuchenek indukcyjnych najlepiej mogą sprawdzić się patelnie ze stali węglowej, które cieszą się ogromną popularnością w sklepie Kuchnie Orientu. To właśnie ten materiał najlepiej poradzi sobie z polem magnetycznym. Podczas zakupów warto także zwrócić uwagę na kształt dna woka. Kuchenki z palnikami mogą wymagać zaopatrzenia się w pierścień stabilizujący, jeśli dno patelni nie jest płaskie.

Wielkość patelni wok

Dość ważną kwestią, którą z pewnością warto wziąć pod uwagę, jest rozmiar patelni. Należy dobrze się zastanowić, jaka wielkość najlepiej sprawdzi się w przypadku konkretnego gospodarstwa domowego. Większe modele mogą przydać się w przypadku gotowania dla kilku osób. Singlowi lub parze może wystarczyć natomiast patelnia o średnicy 30 lub 35 centymetrów – takie naczynie łatwiej również przechowywać w dość niewielkiej kuchni.

Nie tylko potrzeby domowników powinny mieć wpływ na wybór wielkości woka. Patelnia powinna zmieścić się na kuchence. W przypadku standardowych urządzeń z czterema miejscami na garnki i patelnie raczej nie powinno być problemu z postawieniem nawet większego modelu z oferty sklepu Kuchnie Orientu. W nieco gorszej sytuacji są właściciele zyskujących na popularności płyt dwupalnikowych, zwłaszcza jeśli palniki są raczej dość niewielkie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here