Jak radzić sobie z biegunką

To powszechny problem, choć nie zawsze wiemy, jak na niego reagować. Podpowiadamy, czym charakteryzują się biegunki i jak można z nimi walczyć. Poznaj szczegółowe informacje i zapomnij o nieprzyjemnych objawach.

Czym jest biegunka?

Mowa tu o zaburzeniach trawienia, które charakteryzuje się oddawaniem stolca w płynnej postaci minimum 3 razy dziennie. Stan ten powoduje duży dyskomfort i często znacznie utrudnia normalne funkcjonowanie. W niektórych przypadkach efektywna praca czy nauka stają się po prostu niemożliwe. Do powszechnych zaburzeń należą biegunki po jedzeniu. Większość tych problemów mija szybko, choć objawy są bardzo uciążliwe.

Ten stan najczęściej ustępuje samoistnie. Jeżeli jednak towarzyszą mu dreszcze, gorączka, wymioty i mdłości, warto skonsultować się ze specjalistą. Niektóre biegunki mogą nieść za sobą groźne powikłania, szczególnie u dzieci. Dlatego żadnych objawów nie wolno lekceważyć. Biegunki dzielimy na ostre, przewlekłe oraz utrzymujące się. Pamiętaj, że przyczyną mogą być zarówno zwyczajne niestrawności, jak i groźne zatrucia czy zakażenia (np. bakteriami E.coli).

Biegunki po jedzeniu a dieta

Jeżeli zmagasz się z biegunką przy niestrawnościach, prawdopodobnie szybko poradzisz sobie z powrotem do zdrowia. Musisz tylko zastosować optymalną dietę. Przede wszystkim wyeliminuj produkty z wysoką zawartością błonnika pokarmowego. To np. grube kasze, pełnoziarniste makarony, orzechy czy owoce i warzywa ze skórką. Ponadto wykreśl z jadłospisu produkty tłuste (kiełbasę, śmietanę, majonez).

Dietetycy zalecają również, aby wyeliminować ostre przyprawy, mleko i produkty wędzone. Zrezygnuj także z potraw smażonych i grillowanych. Do zaostrzenia objawów przyczyniają się także słodycze.

Najlepiej sięgać po biały ryż, pszenny makaron, jasne pieczywo pszenne, wafle ryżowe, drobne kasze, czy płatki kukurydziane. Doskonale sprawdzą się delikatne kisiele domowe, kasza manna z bananem, ryż z marchewką, selerem i pietruszką. Ponadto potrawy warto gotować na parze. Wystarczy więc wdrożyć kilka prostych zasad, a biegunki po jedzeniu https://dietly.pl/blog/biegunka-wskazowki-co-jesc  wreszcie przestaną Cię dręczyć.

Co należy pić przy biegunce?

Podczas biegunek należy zwrócić szczególną uwagę na picie płynów, gdyż organizm traci bardzo dużo wody. Eksperci radzą spożywanie 2 litrów (woda lub słaba herbata bez dodatku cukru). Ponadto warto wypić szklankę płynu po każdym wypróżnieniu. Czasami specjaliści zalecają doustne płyny nawadniające, które zawierają elektrolity. Warto zaznaczyć, że sód i potas również tracimy podczas wypróżnień. Zdrowy płyn możesz przygotować samodzielnie.

Wystarczy do dwóch litrów wody dodać pół łyżeczki soli, sok z dwóch cytryn oraz 6 łyżek miodu. Gdy dobrze się nawodnisz, warto sięgnąć po zalecanie przy biegunce jedzenie. Odpowiednia dieta przyspieszy regenerację organizmu.

Jeżeli pomimo zastosowanych wskazówek biegunka po jedzeniu utrzymuje się przez dłuższy czas, skonsultuj się z lekarzem. Być może specjalista zleci dodatkowe badania i poszuka innych przyczyn problemu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here