Rodzaje i cechy charakterystyczne win i ich odmian

Wino jest jednym z najbardziej ukochanych napojów od czasów starożytnych. Jego najstarsze wzmianki sięgają 8500 lat p.n.e. i zostały odkryte w rejonie Kaukazu. Można śmiało powiedzieć, że wino jest częścią cywilizacji od zarania dziejów. Wynika to z jego roli w rozwoju mocarstw i imperiów.

Obecnie alkohol ten jest nieodłącznym elementem wielu spotkań towarzyskich i imprez okolicznościowych. Może być stosowany jako dodatek do potraw i jest często używany podczas romantycznych kolacji we dwoje. Trunek ten jest obecnie podstawą w wielu restauracjach, które oferują swoim klientom różnorodne wina. Każdy może wybrać swoje ulubione.

5 rodzajów wina

Fermentacja owoców jest tym, co tworzy wino. Te alkohole są wykonane w całości z winogron, jednak. Termin “wino” może być użyty do opisania owocu poprzez dodanie przymiotnika (np. “wino jabłkowe” jest kolejnym przykładem. Terminu “wino” używa się tylko w odniesieniu do alkoholi wytwarzanych z winogron.

Różnorodność odmian winogron jest ogromna, więc liczba dostępnych rodzajów wina jest prawie nieograniczona. Mimo to możemy rozróżnić te rodzaje win, biorąc pod uwagę podstawowe kryteria, takie jak smak, kolor i konsystencja.

Wino białe

Wina białe produkowane są z lekkich odmian winogron. Jest to najbardziej powszechna forma. Wina białe świetnie pasują do owoców morza, drobiu i dań rybnych. Ogólnie przyjmuje się, że im bardziej tłuste danie, tym wino powinno być wytrawniejsze i bardziej aromatyczne. Słodkie białe wina można pić bez posiłku.

Wino czerwone

Wina czerwone są tak samo popularne jak białe. Wytwarza się je z czerwonych winogron, których skórka zawiera odpowiedni kolor. Powstaje on w wyniku fermentacji i w zależności od owocu może nadać napojowi kolor czerwony, purpurowy, czarno-czerwony wiśniowy, ceglasty lub czarno-czerwony. Czerwone wino najlepiej nadaje się do bogato przyprawionych i cięższych potraw. Czerwone wino powinno być otwarte co najmniej pół godziny przed spożyciem, jeśli dojrzewa przez jakiś czas. Ma to na celu umożliwienie dotlenienia.

Wino różowe

Kolejnym na naszej liście rodzajów wina jest wino różowe. Jest ono wytwarzane poprzez dodanie skórek z czerwonych winogron do białego wina. Można znaleźć napoje w różnych odcieniach różu, najczęściej o półsłodkim smaku. Wina różowe świetnie gaszą pragnienie, dlatego bardzo popularne stały się schłodzone wina różowe. Wina różowe świetnie nadają się na lato, ponieważ oferują zarówno pełnię smaku, jak i orzeźwiające orzeźwienie.

Wino deserowe

Wino deserowe to kategoria wina, której nie można pominąć przy omawianiu podstawowych rodzajów wina. Wytwarza się je z bardzo dojrzałych, czasem nawet przejrzałych winogron, które zostały pokryte szlachetną pleśnią. Jest to słodki, gęsty alkohol, który może być dodawany do deserów. Jest to świetne rozwiązanie zasady, że wino nie powinno być słodsze od posiłku. To wino można pić jako deser po obfitym posiłku ….

Wino musujące

Omówimy pokrótce wino musujące, ostatni rodzaj wina. Szampania jest ojczyzną wina musującego, które jest rodzajem trunku, który pochodzi z Szampanii we Francji. Jest to również najbardziej poszukiwane, ale najdroższe, odmiany. Wino musujące charakteryzuje się wysokim poziomem dwutlenku węgla. Powstaje on podczas fermentacji lub jest dodawany do wina. Dzięki temu możemy rozróżnić wina musujące o słodkim lub wytrawnym smaku. Te wina musujące są świetne jako aperitif z zupami, na przykład.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here