Ekologiczne naczynia z otrąb – nowe oblicze naczyń jednorazowych

0
307

Jeszcze do niedawna będąca jedynie ciekawostką, idea życia w duchu Zero Waste zyskuje na popularności i zrzesza coraz więcej zwolenników. Co za tym idzie, zwiększa się popyt na artykuły ułatwiające życie bez generowania niepotrzebnych odpadów. W ten trend wpisują się idealnie naczynia z otrąb – są biodegradowalne, nie przyczyniają się do postępującego zaśmiecania naszej planety plastikiem i są zdrowe dla nas samych – czego chcieć więcej?

Jak powstają biodegradowalne miski i talerze?

Produkcja naczyń z otrąb jest nie tylko ekologiczna, ale również ekonomiczna. Przyjazne środowisku kubeczki i inne naczynia powstają ze sprasowanych otrąb roślinnych, które są w rzeczywistości produktem ubocznym, powstającym przy mieleniu zbóż. Poddawanie ich dalszej obróbce i uzyskiwanie z nich kolejnego produktu umożliwia nam stuprocentowe wykorzystanie surowca.

Do produkcji nie są użyte żadne chemikalia. W przeciwieństwie do tradycyjnych naczyń jednorazowych, wykonanych z plastiku lub papieru, naczynia z otrąb nie są powlekane dodatkowymi warstwami. Nawet uznawane za bardziej “eko” naczynia papierowe potrzebują aż 6 miesięcy, żeby się rozłożyć, nie wspominając o plastiku, którego proces rozkładu może potrwać do kilkuset lat. Tymczasem w przypadku otrąb cały proces powinien zająć jedynie około 30 dni – różnica mówi sama za siebie, zwłaszcza że nic nie stoi na przeszkodzie, by po skończonym posiłku wrzucić je do przydomowego kompostownika.

Dla kogo są przeznaczone naczynia z otrąb?

Ekologiczne naczynia jednorazowe mogą być ciekawym urozmaiceniem rodzinnego grilla i sposobem na zaskoczenie gości. Zwłaszcza że, jak zapewniają producenci, po skończonym posiłku możemy nasze talerzyki oraz miseczki po prostu… skonsumować. Błonnik zawarty w otrębach roślinnych pobudza perystaltykę jelit i usprawnia działanie naszego układu pokarmowego. Nie mówiąc już o tym, o ile mniej do sprzątania pozostanie gospodarzom. Sprawdzą się także przy organizacji imprez firmowych (zwłaszcza w firmach dbających o własny wizerunek jako proekologicznych) czy niewielkich barach i restauracjach, tworzonych z myślą o świadomych konsumentach.

Z racji tego, że naczynia z otrąb nie są poddawane żadnej obróbce chemicznej, mogą być także atrakcyjną alternatywą dla tych, którzy unikają w życiu codziennej zbytniej ekspozycji na szkodliwe substancje zawarte w plastiku. Dodatkowo są sztywniejsze i grubsze niż zwykłe naczynia jednorazowe, dzięki czemu nie parzą tak bardzo. Wybór naczyń z otrąb niesie za sobą wiele zalet, zarówno pod względem ekologicznym, jak i zdrowotnym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here