Ciastka, herbatniki, batoniki – to popularne przekąski, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Tradycyjne słodkości są cenione za pyszny smak, ale nie przynoszą żadnych korzyści zdrowotnych a wręcz przeciwnie, mogą mieć zły wpływ na samopoczucie i prowadzić do licznych chorób. Z myślą o osobach chorujących na celiakię czy nietolerancję glutenu stworzono smaczne i zdrowe ciasteczka bezglutenowe.
Czym są ciasteczka bezglutenowe?
Ciastka bezglutenowe to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciastek, po którą mogą sięgać osoby nietolerujące glutenu. Niestety, nie każdy może bezpiecznie spożywać klasyczne ciasteczka. Z myślą o osobach borykających się z celiakią czy nietolerancją glutenu stworzono właśnie produkty pozbawione glutenu, które nie zawierają pszenicy, jęczmienia i żyta, a ponadto nie są narażone na przypadkowe zanieczyszczenia glutenem.
Jakich składników używa się do produkcji ciastek bezglutenowych?
Do produkcji ciastek bezglutenowych stosuje się wyłącznie produkty, które w żaden sposób nie zaszkodzą osobom zmagającym się z nietolerancją glutenu. Do takich składników zalicza się między innymi owies. Owies to niezwykle bogate w składniki odżywcze zboże. Posiada ono spore ilości witaminy B1, a także żelazo, cynk, magnez, zdrowe tłuszcze oraz białko. Regularne spożywanie tego produktu reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, ponadto ma także pozytywny wpływ na działanie układu trawiennego. Ciastka owsiane mają także niski indeks glikemiczny, dlatego mogą spożywać je również osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność, ponieważ nie powodują szybkiego wzrostu cukru w organizmie. Takie ciasteczka są więc smaczne, zdrowe i pozwalają utrzymać energię przez jakiś czas. Ciastka bezglutenowe mogą być wykonane również z innych zbóż, które naturalne nie posiadają glutenu, takich jak: mąka ryżowa, jaglana, gryczana, orzechowa czy kokosowa. Często w takich ciastkach stosuje się także sorgo czy amarantus. Wykorzystanie tego typu składników do produkcji ciastek sprawia, że są one pełne cennych wartości odżywczych, które mają niezwykle pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i samopoczucie człowieka. Co ważne, do produkcji ciastek można zastosować także mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą czy tapiokę, ponieważ zawierają sporo skrobi i mają właściwości klejące. Tych mąk jednak nie może znaleźć się w produkcie zbyt wiele, ponieważ wtedy ciasto będzie zbyt ciężkie i wypiek nie wyjdzie.
Czy ciastka bez glutenu może spożywać każdy?
Ciasteczka bez glutenu stworzono przede wszystkim z myślą o osobach, które z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać produktów z glutenem lub produktów, które mogą być zanieczyszczone tym białkiem. Jednak ciasteczka bezglutenowe może spożywać każdy, także osoby zdrowe, które pragną unikać niezdrowych słodyczy i poszukują pysznych alternatyw.
Ekologiczne ciastka bezglutenowe
W sklepach można znaleźć wiele rodzajów ciastek bezglutenowych – kruchych, z czekoladą, a także ekologicznych. Warto sięgać po artykuły spożywcze z ekologicznych upraw, ponieważ w ten sposób można wesprzeć środowisko naturalne. Do produkcji tego typu produktów nie używa się pestycydów, chemikaliów gospodarczych, a później rezygnuje się także z barwników i konserwantów, co ma bardzo pozytywny wpływ nie tylko na naturę, ale i zdrowie człowieka. Kupując ciastka bezglutenowe ekologiczne wspiera się odpowiedzialne rolnictwo i produkcję.